Om du tittar på ingredienserna på en förpackning med gummibjörnar – till och med organiska – ser du förväntade saker som majs eller brunt ris sirap och socker. Men du kommer också att se något som heter gelatin. Verkar oskyldigt nog, men dess källa kan överraska dig. Gelatin är en gulaktig, luktfri och nästan smaklös substans som framställs genom långvarig kokning av hud, brosk och ben från djur. Det är främst tillverkat av de saker som köttindustrierna har kvar – vi pratar om fläskskinn, horn och nötkreatursben.

Jag antar att om du ”gillar filosofin att använda hela djuret, kommer du att vara psyked om detta. Plus gelatin innehåller 18 aminosyror, så det ger vissa näringsmässiga fördelar. Men om du är ”vegan” vill du definitivt hoppa över de goda godisarna och din farmors Jell-O-mögel – de är också gjorda med gelatin. Denna animaliska ingrediens finns också i vissa vitaminer och mediciner, marshmallows (inte Trader Joe – de är vegan!), Ostar, yoghurt, soppor, salladsdressingar, sylt och gelé, fruktsnacks och skinkor på burk. Om den här smaken av information gör dig tjusig, vill du ägna livsmedelsetiketterna närmare uppmärksamhet åt dessa produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *