Nasz organiczny korzeń łopianu jest uprawiany z wielką starannością w północno-zachodnim Pacyfiku. Arctium lappa ma długą tradycję stosowania w ziołolecznictwie zachodnim, a także na Dalekim Wschodzie. Ten wszechstronny korzeń ma niezliczone zastosowania wewnętrzne i był używany jako roślina spożywcza w kuchni wschodniej.

Łopian był ważnym środkiem botanicznym w zachodnim ziołolecznictwie ludowym i tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat, ceniony przede wszystkim za jego właściwości oczyszczające i wygładzające skórę. Cała roślina jest jadalna i jest popularnym warzywem w Azji, szczególnie w Japonii. Niedawno łopian był składnikiem toników do włosów i kosmetyków do skóry dojrzałej.

Dwuletni członek rodziny Asteraceace, o jasnoróżowych lub fioletowych kwiatach przypominających osty na długich łodygach i podłużnych sercowate, ogromne włochate liście, które pochodzą z Europy i Azji, a teraz naturalizowane są w Ameryce Północnej i Australii. Roślina ta może wyrosnąć na bardzo solidną wysokość, sięgającą nawet 9 stóp, a jej aromatyczny korzeń palowy, podobny do marchwi, może wyrosnąć nawet na 3 stopy w głąb ziemi (co utrudnia zbiory). Jest naturalizowany i obfity w północnych Stanach Zjednoczonych i Europie i jest uważany za chwast na takich obszarach.

Ogólna nazwa arctium pochodzi od greckiego słowa oznaczającego niedźwiedź lub arktos, a nazwa gatunku, lappa, pochodzi od Łacińskie słowo lappare oznacza „chwytać”. Owoc (dziób) wygląda szorstko i owłosiony, przypominając dużego, puszystego niedźwiedzia i chwyta się wszystkiego w pobliżu, aby rozprzestrzenić swoje nasiona, stąd nazwa. Jego potoczna nazwa wywodzi się od francuskiego słowa bourre, które odnosi się do plątaniny wełny (często zaplątanej w wiertła) oraz niemieckiego „doku”, oznaczającego duże liście. Różne gatunki, takie jak A. minus lub A. tomentosum, mogą być używane zamiennie. Jednak łopian jest często mylony z rzepakiem lub Xanthium spp. który ma zupełnie inne właściwości.

Uprawiane w Chinach, Japonii, Wietnamie, Indonezji, Filipinach, Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i różnych krajach Europy.

Zbierane są nasiona jesienią i można go oddzielić od plew wałkiem do ciasta. Zbiór korzeni nie jest łatwym zadaniem, ale można go wykonać jesienią pierwszego roku lub wiosną drugiego, najlepiej pierwszego. Według nieżyjącego już zielarza Michaela Moore’a, „zbieranie pełnokwiatowych roślin jesienią może być tak samo trudne, jak wykopywanie małego drzewka”.

Łopian jest uniwersalnym ziołem, które było używane nieustannie do niezliczonych celów ostatnie kilka tysięcy lat w Azji i Europie, a ostatnio w Ameryce Północnej. Jest to roślina spożywcza zwana po japońsku gobo i często spożywana w Japonii. Korzeń można jeść na świeżo lub po ugotowaniu, a młode liście można gotować jak każde inne warzywo. Łodygi mają smak przypominający nieco szparagi i można je jeść na surowo w sałatce, gotować lub kandyzować z cukrem.

W tradycyjnej medycynie chińskiej owoc łopianu był używany nieprzerwanie od tysięcy lat. Wiadomo, że równoważy ciepło wewnętrzne, jest szczególnie pomocna w utrzymaniu zdrowia skóry i jest związana z meridianami płuc i żołądka. Uważa się, że jest energetycznie zimny i ma śliską konsystencję, która łagodzi błony śluzowe. Korzeń jest również powszechnie gotowany, aby zmienić jego właściwości energetyczne, a zwłaszcza aby był łatwiejszy do strawienia. W europejskiej medycynie ludowej napar lub wywar z nasion był stosowany jako środek moczopędny. Był pomocny w poprawie zdrowia poprzez wspomaganie trawienia i jako miejscowy okład.

-Culpepper w swoim Complete Herbal, napisanym w 1653 roku, tak mówi o łopianu:

Jest tak dobrze Wiedzą nawet mali chłopcy, którzy zdejmują wiertła, by na siebie rzucać i przyklejać się do siebie, że poświęciłem się opisywaniu tego… Liście łopianu stygną i umiarkowanie wysychają. Liście przyłożone do miejsc dotkniętych obkurczeniem ścięgien czy tętnic, dają duże ułatwienie. Sok z liści, a raczej z samych korzeni, podawany do picia ze starym winem, wspaniale pomaga w gryzieniu wszelkich węży.

Ponadto Culpepper, zapalony astrolog, oprócz bycia zielarzem, uważany jest za łopian był rośliną żeńską, rządzoną przez planetę Wenus i wziął to pod uwagę podczas przygotowywania swoich eliksirów łopianowych. Tradycyjnie sądzono, że korzeń posiada magiczną moc, szczególnie moc ochrony i leczenia. Uważano, że noszenie naszyjnika wykonanego z korzenia, zebranego podczas ubywającego księżyca, ochroni noszącego przed złem i negatywnością. W tradycji uzdrawiania rdzennych Amerykanów roślina była używana przez Malecite, Micmac, Ojibwa i Menominee dla zdrowia skóry. Co więcej, korzenie zostały wysuszone przez Irokezów nad ogniskiem i przechowywane na następny rok. Stosowali także powiązany z tym minus w kąpielach leczniczych.

Według Williama Cooka, autora Physio-Medical Dispensatory w 1869 r., łopian „wchodzi do rodzaju piwa rodzinnego wraz z takimi czynnikami, jak żółty szczaw, nardł, kwiaty czarnego bzu i imbir”. korzystny napój wiosenny. Zielarz Matthew Becker stwierdza, że łopian jest „silnym, ale bezpiecznym środkiem zmniejszającym przekrwienie układu limfatycznego”. Ponadto, jako subtelna alternatywa, działa najlepiej z upływem czasu i wykazuje właściwości regenerujące, częściowo ze względu na gorzki wpływ tonizujący na układ pokarmowy. Zawiera również inulinę, która odżywia zdrowe bakterie w okrężnicy.

Łopian jest uważany przez wielu zielarzy za najbardziej znany lek na schorzenia skóry (Hoffman, Moore). Zioło to jest wysoce skuteczne, delikatne i ma wszechstronne zastosowanie. Wspomaga przepływ żółci, a także poprawia krążenie w skórze. jest łagodnym środkiem moczopędnym i limfatycznym. Łopian jest szeroko stosowany jako środek leczniczy i oczyszczający krew. Z liści można zrobić świeży okład, aby złagodzić trujący dąb i trujący bluszcz, a wywar z liści działa leczniczo na skórę.

Smak: cierpko gorzko-zimny, słodki

Suszony korzeń jako zimny napar, wywar lub nalewka.

Inspiracją do stworzenia rzepu był rzep łopianowy. Szwajcarski inżynier elektryk, Georges de Mestral, szedł pewnego dnia na górze ains i zobaczył wiertła przyklejające się do jego wełnianych skarpet i sierści psa. Poszedł do domu i zbadał haczykowate nasiona, które tworzą owoc, i pomyślał, że mógłby odtworzyć to „chwytające” działanie w laboratorium. I tak zrobił, aw 1955 roku rzep został opatentowany i udostępniony światu.

Środki ostrożności
Żadnych znanych środków ostrożności. Zalecamy skonsultowanie się z wykwalifikowanym lekarzem przed użyciem produktów ziołowych, szczególnie jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub zażywasz jakiekolwiek leki.

Ta informacja nie została oceniona przez Food and Drug Administration. Ten produkt nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia ani zapobiegania chorobom. Tylko do celów edukacyjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *