Jeśli spojrzysz na składniki na opakowaniu żelków – nawet organicznych – zobaczysz oczekiwane rzeczy jak syrop z kukurydzy lub brązowego ryżu i cukier. Ale zobaczysz też coś, co nazywa się żelatyną. Wydaje się wystarczająco niewinne, ale jego źródło może cię zaskoczyć. Żelatyna to żółtawa, bezwonna i prawie bez smaku substancja, która powstaje w wyniku długotrwałego gotowania skóry, chrząstek i kości zwierząt. Jest wytwarzany głównie z resztek przemysłu mięsnego – mówimy o skórach wieprzowych, rogach i kościach bydlęcych.

Myślę, że jeśli „interesujesz się filozofią używania całego zwierzęcia”, będziesz się tym podekscytowany. Dodatkowo żelatyna zawiera 18 aminokwasów, więc oferuje pewne korzyści odżywcze. Ale jeśli jesteś „weganinem”, na pewno zechcesz pominąć cukierki do żucia i foremkę Jell-O twojej cioci – one też są zrobione z żelatyny. Ten składnik pochodzenia zwierzęcego można również znaleźć w niektórych witaminach i lekarstwach, piankach marshmallows (nie są one wegańskie!), Serach, jogurtach, zupach, sosach sałatkowych, dżemach i galaretkach, przekąskach owocowych i szynkach w puszkach. Jeśli ta ciekawostka informacji Cię zepsuje, będziesz chciał zwrócić większą uwagę na etykiety produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *