Informatie over elanden

Elanden zijn het grootste levende lid van de hertenfamilie. Hoewel ze meestal in het noorden van de Verenigde Staten en Canada worden aangetroffen, worden ze ook in Europa aangetroffen. In Europa staat het dier echter bekend als een Euraziatische eland. Ze staan tot zeven voet op de schouders en wegen tot 1800 pond, ze hebben heel weinig natuurlijke vijanden. Elanden kunnen rennen met snelheden tot 35 mijl per uur en kunnen tot 10 mijl zwemmen zonder te stoppen.

Elanden variëren in kleur van lichtbruin tot zeer donkerbruin. Mannelijke elanden, ook wel ‘stieren’ genoemd, zijn meestal donkerder dan vrouwelijke elanden of ‘koeien’. De kleurvariatie is vooral merkbaar in het gezichtsgebied. Elanden hebben een lange huidflap onder hun keel, een bel genaamd. De precieze reden voor deze functie is onbekend, maar men denkt dat het waarschijnlijk wordt gebruikt om een partner aan te trekken. De bel is prominenter aanwezig bij stieren dan bij koeien. Elanden zijn erg bekend om hun grote gewei. Een volwassen stier kan een gewei laten groeien dat 6 voet overspant en tot 70 pond weegt. Het gewei van de stier heeft slechts ongeveer 5 maanden nodig om zich volledig te ontwikkelen, waardoor het een van de snelst groeiende dierlijke organen is. Begin december zal de stier eland hun gewei afwerpen en onmiddellijk beginnen met het kweken van nieuwe.

Elanden zijn solitaire dieren, maar tijdens de paartijd zullen elanden zich in groepen hoeden voor de doelen om partners te vinden. Koeien zullen stieren aantrekken met luid gekreun, terwijl stieren met elkaar zullen concurreren door gewei-gevechten. Het broedseizoen voor elanden loopt van september tot oktober, en eind mei of begin juni bevallen koeien. Elanden zullen meestal bevallen voor één kalf, maar het is niet ongebruikelijk dat er een tweeling wordt geboren als er voldoende voedsel is. Het kalf is roodbruin van kleur en weegt ongeveer 25 pond bij de geboorte. Ze zijn in staat om meer dan twee pond per dag aan te komen terwijl ze borstvoeding geven. De kalveren worden gespeend na vijf maanden, maar hun moeder zal ze maximaal een jaar grootbrengen. Gedurende deze periode zal de koe haar kalf beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Vaak zal een koe na een jaar haar nageslacht moeten verdrijven om voor een pasgeboren kalf te zorgen. Een stier wordt pas op vijfjarige leeftijd geslachtsrijp, terwijl de koe op de leeftijd van 1 ½ jaar klaar is om te broeden. De gemiddelde levensduur van een eland is ongeveer 10 tot 15 jaar.

Feiten over elanden

  • elanden zijn over het algemeen volgzaam tegenover mensen, maar kunnen agressiever worden tijdens de paartijd van September tot oktober.
  • De naam “eland” komt van het Indiaanse woord “Moswa”, wat zich vertaalt naar “twijgeneter”.
  • Gemiddeld leven elanden 10 tot 15 jaar in het wild. Elanden worden als volledig volgroeid beschouwd als ze 4 tot 5 jaar oud zijn.
  • Elanden zijn opmerkelijk wendbaar voor hun grootte en kunnen snelheden tot 35 mijl per uur halen.
  • Elanden zijn in staat om tot 10 mijl te zwemmen zonder te stoppen.
  • In tegenstelling tot veel andere hertensoorten zijn het meestal solitaire dieren. Er bestaan echter sterke banden tussen moeders en kalveren.
  • De elandpopulatie in Noord-Amerika wordt geschat op minder dan 1,5 miljoen, waarvan 1 miljoen in Canada alleen. Er leven naar schatting 200.000 in Alaska.
  • Elanden zijn herbivoren en eten een grote hoeveelheid landvegetatie, maar ze moeten ook een flink aantal waterplanten consumeren die elanden van natrium voorzien.
  • Elanden moeten 9770 calorieën per dag consumeren om hun lichaamsgewicht te behouden.
  • Een eland eet tot 70,5 pond voedsel per dag.
  • Als een elandstier gecastreerd is, zal hij zijn huidige gewei afwerpen en een nieuw, misvormd en misvormd gewei laten groeien dat nooit meer zal worden afgeworpen. Dit gewei wordt vaak “duivelsgewei” genoemd en is de bron van verschillende Indiaanse mythen. In zeldzame gevallen kunnen koeien-elanden een gewei laten groeien als gevolg van een hormonale onbalans.
  • Vanwege hun zware lichamen opgehangen door spichtige benen, elanden zijn vooral gevaarlijk wanneer ze worden geraakt door personenauto’s. Als u in een gebied rijdt waar elanden in overvloed aanwezig zijn, wees dan voorzichtig en let te allen tijde op.
  • Elandgewei kan tot 70 pond wegen, en meet 1,8 meter breed.

  • Stieren laten hun gewei tijdens de winter vallen en het duurt ongeveer 5 maanden om te groeien terug.
  • Een theorie waarom elanden hun gewei verliezen, is dat het voor stieren gemakkelijker wordt om te foerageren in de winter, wanneer voedsel schaars is.
  • Elanden zijn meestal volgzaam als het gaat om mensen; tijdens het paarseizoen kunnen hormonen er echter voor zorgen dat de stier agressief wordt.
  • Natuurlijke roofdieren zijn onder meer wolven en beren, van wie zich voornamelijk op de kalveren richt.
  • Een eland is lang benen helpen het door sneeuw te lopen en door diep water te waden.
  • De neusgaten van een eland kunnen sluiten wanneer de kop in water wordt ondergedompeld.

Elandverblijf

Deze noordelijke soort komt voor in de boreale bosregio over het noordelijk halfrond. Vol met naaldbomen, het klimaat varieert van -65 graden Fahrenheit (wintermaanden) tot 86 graden Fahrenheit (zomermaanden). Elanden hebben er geen probleem mee om hun winter door te brengen in het besneeuwde gebied, omdat ze eraan zijn aangepast.

Wat eten elanden?

Elanden zijn herbivoren en eten veel verschillende soorten planten , fruit en schors. Alleen het eten van planten en struiken levert echter niet voldoende natrium op voor de eland. Daarom eten ze veel watergebladerte om natrium aan hun dieet toe te voegen. Het is heel gewoon om een eland te zien waden in beken en moerassen, met hun kop in het water, kauwend op de vegetatie. Vanwege hun lange poten genieten elanden van veel hoge grassen en struiken, en kunnen ze door diep water waden tijdens het voeren.

De voedingsgewoonten van elanden zullen met de seizoenen veranderen. In het voorjaar worden ze meestal aangetrokken door weilanden en velden waar voedsel in overvloed is. In de zomer zijn elanden meer te vinden in moerassen en meren, waar ze zich vullen met waterplanten. In de winter foerageren elanden in de buurt van de bosrand en eten ze schors en twijgen, omdat andere vegetatie is opgedroogd.

Elanden moeten per dag 9770 calorieën consumeren om hun lichaamsgewicht te behouden. Een eland eet tot 70,5 kilo voedsel per dag.

Moose Spotting & Jachttips

  • Net als veel andere grote wilddieren, elanden zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang.
  • Omdat ze minder natuurlijke vijanden hebben, zijn elanden niet zo enthousiast over gevaar als veel andere leden van de hertenfamilie. Hun gezichtsvermogen is niet zo goed als die van andere leden van de hertenfamilie, maar ze hebben nog steeds een sterk gehoor en reukvermogen.
  • Pas op voor gewreven bomen of vallende elanden.
  • Elanden leven in een klein gebied, ongeveer 5 vierkante mijl.
  • De gemakkelijkste tijd om elanden te volgen is na een lichte sneeuwval.
  • Wees altijd voorzichtig; een stier in sleur heeft een onvoorspelbare houding, en een koe met kalveren is buitengewoon beschermend.
  • Nader nooit een eland, maar kijk liever vanaf een veilige afstand. Als een eland zich in gevaar voelt, zal hij de dreiging niet tolereren. Het laadt de dader op en stampt met zijn hoeven.
  • Er zijn 4 basisoproepen, die voornamelijk in de maand september door jagers of ontdekkingsreizigers worden gebruikt om elanden aan te trekken.
  • Elanden zijn gejaagd in de Verenigde Staten en Canada met zowel geweren als bogen.
  • Elanden zijn het meest bejaagde “groot wild” dier in de staat Alaska.
  • Elk jaar worden ongeveer 7.000 elanden alleen in Alaska geoogst.
  • Er zijn bepaalde seizoenen waarin jagen is toegestaan. Elke staat heeft andere wetten. Zorg ervoor dat je de tijden en gebieden onderzoekt waarin deze activiteit legaal is.
  • Bij het jagen op elanden is, net als bij elke andere jacht op groot wild, een jachtlabel en vergunning nodig die toestemming geven om op dit dier te jagen.
  • Het illegaal oogsten van een eland kan resulteren in een boete, opschorting of verlies van jachtuitrusting, of zelfs gevangenisstraf.

Schurenjacht

  • Bull Moose verliezen elk jaar hun gewei en veel buitenmensen nemen deel aan de sport om ze te vinden, genaamd schuurjacht.
  • Deze activiteit is een geweldige manier om tijd door te brengen met je jachtmaatjes of familie.
  • Met schurenjagen kun je ‘inventariseren’ van de elanden die de herfstjacht hebben overleefd, zodat je weet wat er nog is die er zijn voor het volgende seizoen.
  • Zoek in de buurt van voedselbronnen en bodembedekking.
  • Omdat eekhoorns en eekhoorns het calciumrijke gewei opeten, moet je ervoor zorgen dat u zoekt ze rond de tijd dat ze gewoonlijk in uw staat vallen. Er is niets erger dan een mooi gewei te vinden dat helemaal is opgekauwd.
  • Loop tijdens het zoeken heel, heel langzaam en kijk recht voor je uit, niet in de verte.
  • een verrekijker om het gebied te scannen voordat je erover gaat en om wat beenwerk te besparen voor als je denkt een gewei in de verte te zien.
  • Hoewel de meeste mensen gewoon hun verzameling gewei houden, verkopen sommige mensen ze .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *