Echidnas, ook wel doornige miereneters genoemd, zijn lopende tegenstrijdigheden. Het zijn zoogdieren, maar ze leggen eieren. Ze worden vaak geclassificeerd als lang- of soortsnavelig, maar hebben in de traditionele zin helemaal geen snavel; ze hebben vlezige neuzen die ofwel aan de lange kant kunnen zijn, ofwel eerder kort. Ze zien er niet echt uit als waar. miereneters (Myrmecophaga tridactyla), en ze zijn niet nauw verwant aan hen. Ze zijn echter stekelig; hun lichamen zijn bedekt met holle, weerhaakloze stekels.

Echidna’s zijn monotremes, eierleggende zoogdieren. De enige andere levende monotreme is het vogelbekdier.

Grootte

Echidna’s kunnen 35,5 tot 76 cm lang worden en wegen 5,5 tot 22 lbs. (2,5 tot 10 kilogram), volgens de San Diego Zoo. Hun stekels kunnen tot 5 cm lang worden.

Sporen

Zowel het mannelijke vogelbekdier als de mannelijke echidna hebben sporen op hun achterpoten, maar de dieren gebruiken hun sporen voor drastisch verschillende redenen. Mannelijke vogelbekdieren gebruiken hun sporen als een giftig wapen om hen te helpen concurreren met andere mannetjes tijdens het broedseizoen. Daarentegen scheiden mannelijke echidna’s een melkachtige substantie af van hun sporen tijdens het broedseizoen. In plaats van te werken als een gif, dient de echidna-substantie waarschijnlijk als een middel voor geurcommunicatie, ontdekte een studie uit 2013 in het tijdschrift PLOS ONE.

De genetische samenstelling van de echidna codeert voor vier peptiden die ook gevonden in vogelbekdierengif, vonden de onderzoekers. Maar deze genen komen niet sterk tot expressie in de echidna, wat aangeeft “dat ze de overblijfselen zijn van de evolutionaire geschiedenis van de voorouderlijke gifklier”, schreven de onderzoekers in de studie.

Habitat

Echidna’s komen alleen voor in Australië en Nieuw-Guinea. Ze hebben de grootste verspreiding van alle inheemse zoogdieren in Australië en geven de voorkeur aan alpenweiden, kustbossen en binnenlandse woestijnen, naar de San Diego Zoo.

Gewoonten

Echidna’s zijn zeer solitaire dieren, maar ze zijn niet territoriaal en zijn bereid hun leefgebied te delen met anderen in hun soort.

Ze zijn overdag actief, maar in de warmere maanden worden ze vaak nachtdieren om de hitte te vermijden. hebben een lichaamstemperatuur van 89 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) en een zeer trage stofwisseling. Dit wordt verondersteld een van de redenen te zijn waarom ze 50 jaar oud worden, aldus National Geographic.

Echidna’s overwinteren tijdens de koude wintermaanden in holen. Ongeacht de tijd van het jaar, ze kunnen alleen in de REM-slaap komen als ze rond de 77 F (25 C) zijn.

Dieet

Echidna’s hebben geen tanden en eten alleen termieten, mieren en andere ongewervelde bodemdieren. Volgens de Australian Zoo houden ze vooral van keverlarven. Hun sterke klauwen helpen hen boomstammen open te breken om bij termieten te komen die ze opscheppen met hun lange tong, die in uitgeschoven toestand wel 18 cm lang kan worden.

Echidna’s zijn bedekt met holle stekels. (Afbeelding tegoed: Jerry Dupree)

Nakomelingen

Echidna’s broeden meestal tussen juli en augustus. Het paren van echidna’s is vrij ongebruikelijk. Mannetjes hebben vierkoppige penissen en de vrouwtjes hebben een tweetakig voortplantingsstelsel. Er zijn slechts twee van de koppen tegelijk actief. Aangenomen wordt dat de vier koppen mannen helpen meer sperma te produceren en hen in staat stellen om competitiever te worden ten opzichte van andere mannen.

Soms, tijdens de winterslaap, zal een mannetje in het hol van een vrouwtje komen en met haar paren terwijl ze slaapt. Ze kan zwanger worden en volgens National Geographic weet ze niet eens hoe ze zo gekomen is.

Een vrouwtje legt meestal één ei per keer. Het ei gaat in een buidel op haar buik om te broeden. Na zeven tot tien dagen Volgens het Animal Diversity Web is een ei klaar om uit te komen. moeders buidel voor nog eens zes tot acht weken, waardoor de stekels de tijd krijgen om uit te harden.

Puggle drinkt de melk van hun moeder tot ze ongeveer zeven maanden oud zijn. Ze zuigen echter niet aan de tepels. De moeder scheidt melk af via de klieren en de baby zuigt de melk op.

In gevangenschap kunnen echidna’s tot 50 jaar leven, en mogelijk 45 jaar in het wild, hoewel er geen definitief bewijs is van de levensduur in het wild.

Classificatie / taxonomie

Hier is de taxonomie van een echidna, volgens het Integrated Taxonomic Information System:

Koninkrijk: Animalia Subkoninkrijk: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Phylum: Chordata Subphylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Superklasse: Tetrapoda Klasse: Mammalia Subklasse: Prototheria Orde: Monotremata Familie: Tachyglossidae Soorten: Zaglossus en tachyglossus

>

  • Tachyglossus aculeatus (kortsnavelige echidna)
  • Zaglossus attenboroughi (Sir David’s langsnavelige echidna)
  • Zaglossus bartoni (Oostelijke langsnavelige echidna)
  • Zaglossus bruijnii (Westelijke langsnavelige echidna, Nieuw-Guinese echidna)
  • Staat van instandhouding

    Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN), de westelijke langsnavelige echidna en de langsnavelige echidna van Sir David worden ernstig bedreigd. De westelijke langsnavelige echidna heeft in de afgelopen 45 tot 50 jaar mogelijk een populatiedaling van 80 procent meegemaakt. Niemand kan echter met zekerheid zeggen over de langsnavelige echidna van Sir David. De populatie is sinds 1961 niet meer geregistreerd.

    Andere feiten

    Deze wezens hebben een extra lange klauw op de tweede teen die ze gebruiken om hun ruggengraat te verzorgen.

    Zowel mannelijke als vrouwelijke echidna’s hebben een buidel op de buik.

    Mierenegels kunnen trillingen door hun neus voelen.

    Een echidna heeft grote, verticale spleten net achter zijn ogen als oren. Ze hebben ook een buitengewoon goed gehoor.

    De langsnavelige echidna van Sir David is vernoemd naar de Britse natuuronderzoeker Sir David Attenborough, volgens de San Diego Zoo.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *