Az Echidnák, más néven tüskés hangyászok, ellentmondásokat járnak. Emlősök, de tojnak. Gyakran hosszú vagy válogatott csőrűekként vannak besorolva, de a hagyományos értelemben egyáltalán nincs csőrük; húsos orruk van, amely lehet akár a hosszú oldalon, akár inkább rövid. Nem igazán néz ki igaznak hangyászok (Myrmecophaga tridactyla) sem, és nem állnak szoros kapcsolatban velük. Pedig tüskések; testüket üreges, szár nélküli tollak borítják. Az egyetlen élő monotréma a kacsacsőrű.

Méret

Az echidnák 35,5–76 cm hosszúak lehetnek, súlyuk 5,5–22 font. (2,5-10 kilogramm) a San Diego Állatkert adatai szerint. Gerincük akár 5 cm hosszú is lehet.

sarkantyúk

Mind a hím platina, mind a hím echidna hátsó lábán sarkantyú van, de az állatok sarkantyút használnak drasztikusan eltérő okok. A hím platypuszok sarkantyúikat mérgező fegyverként használják, hogy segítsék őket versenyezni más hímekkel a tenyészidőszakban. Ezzel szemben a hím echidnák a tenyészidőszakban tejszerű anyagot választanak ki sarkantyúikból. A mérgek helyett az echidna anyag valószínűleg az illatkommunikáció eszközeként szolgál, állapította meg a PLOS ONE folyóirat 2013-as tanulmánya.

Az echidna genetikai összetétele négy peptidet kódol, amelyek szintén a platypus-méregben találhatók, találták a kutatók. De ezek a gének nem kifejezetten expresszálódnak az echidnában, ami azt jelzi, hogy “ezek az ősi mérgmirigy evolúciós történetének maradványai” – írták a kutatók a tanulmányban.

Habitat

Az ehidnák csak Ausztráliában és Új-Guineában találhatók meg. Ausztráliában az összes őshonos emlős közül a legelterjedtebbek, és az alpesi réteket, a tengerparti erdőket és a belső sivatagokat kedvelik. a San Diego Állatkertbe.

Szokások

Az ehidnák nagyon magányos állatok, de nem területi jellegűek, és hajlandóak megosztani otthonaikat másfajta fajtákkal.

Napközben aktívak, de melegebb hónapokban gyakran éjszakai lesznek, hogy elkerüljék a hőséget. testhőmérséklete 89 Fahrenheit fok (32 Celsius fok) és nagyon lassú az anyagcsere. Úgy gondolják, hogy ez az egyik oka annak, hogy élnek akár 50 évet is – írja a National Geographic.

Az ehidnák a hideg téli hónapokban barlangban hibernálnak. Nem számít az évszak, csak akkor tudnak REM-alvásba lépni, amikor 77 F (25 C) körül vannak.

Diéta

Az echidnáknak nincs foga, és csak termeszeket esznek, hangyák és más talaj gerinctelenek. Az ausztrál állatkert szerint különösen szeretik a bogárlárvákat. Erős karmaik segítenek abban, hogy a nyitott rönkök kitörjenek a hosszú nyelvükkel felkapott termeszekhez, amelyek kinyújtva akár 18 cm-t is elérhetnek.

Az echidnákat üreges tollak borítják. (Kép jóváírása: Jerry Dupree)

Utód

Az ehidnák általában július és augusztus között szaporodnak. Az echidnák párzása meglehetősen szokatlan. A hímeknek négyfejű péniszük van, a nőstényeknek kétágú reproduktív traktusa van. A fejek közül egyszerre csak kettő aktív. Úgy gondolják, hogy a négy fej segít a hímeknek több spermiumot termelni, és versenyképesebbé válik más hímekkel szemben.

A hibernálás során néha egy hím bejut egy nőstény barlangjába és párosodik vele, miközben alszik. Terhes lehet, és a National Geographic szerint nem is tudom, hogy ment neki így.

Egy nőstény általában egy-egy tojást rak. A tojás a gyomrán lévő tasakba kerül, hogy inkubálódjon. Hét-tíz nap elteltével a a petesejt készen áll a kikelésre, az Animal Diversity Web szerint. Amikor kikel, egy pugliának nevezett echidna csecsemő körülbelül 12 hüvelyk (12 milliméter) hosszú és 0,02 uncia vagy fél gramm súlyú. anya tasakja további hat-nyolc hétig, ami időt ad a tüskéinek megkeményedésére.

A puggle körülbelül hét hónapos korukig issza anyjuk tejét. A mellbimbókat azonban nem szívják. Az anya kiválasztja a tejet a mirigyeken keresztül, és a baba felkarolja a tejet.

Fogságban az echidnák akár 50 évet, esetleg 45 évet is élhetnek a vadonban, bár a vadon élettartamára nincs végleges bizonyíték.

Osztályozás / taxonómia

Itt található egy echidna rendszertana az Integrált Rendszertani Információs Rendszer szerint:

Királyság: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Család: Chordata Subfylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Szuperosztály: Tetrapoda Osztály: Mammalia Alosztály: Prototheria Rend: Monotremata Család: Tachyglossidae Nemzetségek: Zaglossus

  • Tachyglossus aculeatus (rövid csőrű echidna)
  • Zaglossus attenboroughi (Sir David hosszú csőrű echidna)
  • Zaglossus bartoni (keleti hosszú csőrű echidna)
  • Zaglossus bruijnii (nyugati hosszú csőrű echidna, új-guineai echidna)
  • Védelmi státus

    A Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) szerint a nyugati hosszú csőrű echidna és Sir David hosszú csőrű echidna kritikusan veszélyeztetett. A nyugati hosszú csőrű echidna populációja 80 százalékos csökkenést tapasztalhatott az elmúlt 45-50 évben. A Sir David hosszú csőrű echidnájáról azonban senki sem mondhat biztosat. Népességét 1961 óta nem regisztrálták.

    Egyéb tények

    Ezeknek a lényeknek a második lábujjukon rendkívül hosszú karom van, amelyet tüskéik ápolásához használnak.

    A hím és a női echidnáknak is van egy tasak a hasán.

    Az echidna rezgést érez az orrán keresztül. Rendkívül jó hallásuk van.

    A Sir David hosszú csőrű echidnája Sir David Attenborough brit természettudósról kapta a nevét a San szerint Diego Állatkert.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük