Jávorszarvas információk

A jávorszarvas a szarvascsalád legnagyobb élő tagja. Míg leginkább az Egyesült Államok északi részén és Kanadában találhatók, Európában is megtalálhatók. Európában azonban az állatot eurázsiai jávorszarvasnak ismerik. Hét lábnyira állva a vállaknál, súlyuk legfeljebb 1800 font, nagyon kevés természetes ragadozójuk van. A jávorszarvasok akár 35 mérföld / órás sebességgel is képesek futni, és megállás nélkül képesek akár 10 mérföldet is úszni.

A jávorszarvas színe a világosbarnától a nagyon sötétbarnáig terjed. A hím jávorszarvas, más néven “bika”, általában sötétebb, mint a nőstény jávorszarvas vagy a “tehén”. A színváltozás különösen az arc régiójában észlelhető. A jávorszarvasoknak hosszú tincsük van a torkuk alatt, amelyet harangnak hívnak. Ennek a tulajdonságnak a biztos oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy valószínűleg a társ vonzására szolgál. A harang a bikáknál hangsúlyosabb, mint a teheneknél. A jávorszarvasok híresek nagy agancsaikról. Egy érett bika 6 lábon át terjedő, legfeljebb 70 font súlyú agancsot növeszthet. A bika agancsainak kifejlődése csak körülbelül 5 hónapot vesz igénybe, ami az egyik leggyorsabban növekvő állatszervvé teszi őket. December elején a bika jávorszarvasok leadják agancsukat, és azonnal újakat kezdenek növeszteni.

A jávorszarvasok magányos állatok, de a párzási időszakban a jávorszarvasok csoportokba tömörülnek a párok felkutatása céljából. A tehenek hangos nyögésekkel vonzzák a bikákat, míg a bikák agancsharcokkal versenyeznek egymással. A jávorszarvasok tenyészideje szeptembertől októberig tart, május végén vagy június elején tehenek szülnek. A jávorszarvasok általában szülnek egy borjúhoz, de nem ritka, hogy ikrek születnek, ha bőséges étel van. A borjú vörösesbarna színű és születése után körülbelül 25 font súlyú. Ápolás közben képesek napi több mint két kilót felemelni. A borjakat öt hónaposan elválasztják, de anyjuk akár egy évig is neveli őket. megvédje borját minden lehetséges fenyegetéstől. Gyakran egy tehénnek egy év után el kell hajtania utódait, hogy újszülött borjút tudjon ellátni. A bika nem válik ivaréretté ötéves koráig, míg a tehén készen áll a tenyésztésre 1,5 éves korára. A jávorszarvas átlagos élettartama körülbelül 10-15 év.

Jávorszarvas tények

  • A jávorszarvas általában engedelmes az emberhez, de agresszívebbé válhat a párzási időszakban. Szeptembertől októberig.
  • A “jávorszarvas” név az őslakos amerikai “Moswa” szóból származik, amely fordításban “gallyfaló”.
  • A jávorszarvas átlagosan 10-15 évig él. a vadonban. A jávorszarvasokat 4–5 éves korukban érik teljesen éretteknek.
  • A jávorszarvasok nagyságuk miatt rendkívül mozgékonyak, és képesek akár 35 mérföld / órás sebességgel is futni.
  • A jávorszarvasok képes 10 mérföldig úszni megállás nélkül.
  • A jávorszarvasok sok más szarvasfajtól eltérnek, mivel többnyire magányos állatok. Az anyák és a borjak között azonban szoros kötelékek vannak.
  • Észak-Amerikában a jávorszarvas populáció becslése szerint kevesebb mint 1,5 millió, csak Kanadában 1 millió. Becslések szerint legfeljebb 200 000 ember él Alaszkában.
  • A jávorszarvas növényevők, és nagy mennyiségű szárazföldi növényzetet fogyasztanak, de jó mennyiségű vízinövényt is el kell fogyasztaniuk, amelyek jávorszarvasat nátriummal látnak el. / li>
  • A jávorszarvasoknak napi 9770 kalóriát kell fogyasztaniuk testtömegük megtartása érdekében.
  • A jávorszarvasok napi 70,5 font ételt fogyasztanak.
  • Ha egy bika jávorszarvas kasztrálták, leadja jelenlegi agancskészletét, és új, deformálódott és elformázott agancsokat növeszt, amelyek soha többé nem hullanak. Ezeket az agancsokat gyakran “ördög” agancsoknak hívják, és számos bennszülött amerikai mítosz forrása. Ritka esetekben a tehén jávorszarvasok növekedhetnek agancsokat a hormon egyensúlyhiánya miatt. orsó lábak, jávorszarvasok különösen veszélyesek, ha elütik a személygépkocsik. Ha olyan területen vezet, ahol a jávorszarvasok bőségesek, mindig legyen körültekintő és ügyeljen.
  • A jávorszarvas agancs súlya akár 70 font is lehet, és mérje át 6 métert.

  • A bikák télen elejtik agancsukat, és körülbelül 5 hónapra lesz szükségük a növekedéshez vissza.
  • Az egyik elmélet, amiért a jávorszarvasok elvesztik az agancsukat, az az, hogy megkönnyíti a bikák takarmányozását télen, amikor kevés az élelem.
  • A jávorszarvasok általában engedékenyek, amikor emberek; azonban a párzási időszakban a hormonok miatt a bika agresszívvá válhat.
  • A természetes ragadozók közé tartoznak a farkasok és a medvék, akik közül főleg a borjakat veszik célba.
  • Egy jávorszarvas hosszú a lábak segítenek a hóban járni és a mély vízben gázolni.
  • A jávorszarvas orrlyukai képesek bezáródni, ha a fej vízbe merül.

Jávorszarvas élőhely

Ez az északi faj a boreális erdővidék az északi féltekén. Tűlevelű fákkal teli éghajlat -65 Fahrenheit foktól (téli hónapok) 86 Fahrenheit fokig (nyári hónapok) változik. A jávorszarvasnak nincs problémája a havas régióban tölteni a telét, mert alkalmazkodnak hozzá.

Mit esznek a jávorszarvasok?

A jávorszarvas növényevők, és sokféle növényt esznek , gyümölcs és kéreg. Csak a növények és cserjék fogyasztása nem nyújt megfelelő mennyiségű nátriumot a jávorszarvas számára. Ezért sok vízi lombot esznek, hogy nátriumot adhassanak étrendjükbe. Nagyon gyakori, hogy a jávorszarvas patakokban és mocsarakban gázol, fejjel a vízben, a növényzetet majszolva. Hosszú lábai miatt a jávorszarvasok sok magas fűben és cserjében élnek, és táplálkozás közben képesek átgázolni a mély vízben.

A jávorszarvas táplálkozási szokásai az évszakok függvényében változnak. Tavasszal általában olyan rétek és mezők vonzzák őket, ahol a táplálék bőséges. Nyáron a jávorszarvas inkább a mocsarakban és a tavakban található, feltöltve a vízi növényzetet. Télen a jávorszarvasok az erdők szélén takarmányoznak, kérget és gallyakat fogyasztva, mivel az egyéb növényzet kiszáradt.

A jávorszarvasoknak napi 9770 kalóriát kell fogyasztaniuk testtömegük fenntartása érdekében. A jávorszarvas napi 70,5 font ételt eszik meg.

Jávorszarvasfolt & Vadászati tippek

  • Mint sok más nagy vadállatok, a jávorszarvasok a legaktívabbak hajnalban és alkonyatkor.
  • Mivel kevesebb természetes ragadozóval rendelkeznek, a jávorszarvas nem annyira hajlamos a veszélyre, mint a szarvascsalád sok más tagja. A látásérzékük nem olyan jó, mint a többi szarvas családtagjuknak, de még mindig erős érzékük van a halláshoz és a szagláshoz.
  • Figyelje a dörzsölt fákat vagy a jávorszarvasokat.
  • A jávorszarvas kis területen él, 5 négyzetmérföld körül.
  • A jávorszarvas követését legkönnyebben könnyű havazás után lehet elérni.
  • Mindig legyen óvatos; egy rovott bika kiszámíthatatlanul viselkedik, a borjakkal rendelkező tehén pedig rendkívül védő.
  • Soha ne közelítsen a jávorszarvashoz, inkább biztonságos távolságból figyeljen rá. Ha egy jávorszarvas veszélyben érzi magát, nem tűri a fenyegetést. Felszámolja az elkövetőt és a patáival tapos.
  • 4 alapvető hívás létezik, amelyeket a vadászok vagy a felfedezők főleg szeptember hónapban használnak jávorszarvasok vonzására.
  • A jávorszarvasok az Egyesült Államokban és Kanadában vadásztak fegyverekkel és íjakkal egyaránt.
  • A jávorszarvas a legtöbb vadászatú “nagyvadú” állat Alaszka államban.
  • Évente körülbelül 7000 jávorszarvas egyedül Alaszkában szüretelték.
  • Bizonyos évszakokban engedélyezett a vadászat. Minden állam más-más törvényekkel rendelkezik. Ne felejtse el kutatni azokat az időket és területeket, ahol ez a tevékenység legális.
  • A jávorszarvas-vadászathoz hasonlóan minden más nagyvad-vadászathoz vadászati címke és engedély szükséges, amely engedélyt ad az állat vadászatára.
  • A jávorszarvas illegális betakarítása pénzbüntetést, a vadászati felszerelések felfüggesztését vagy elvesztését, vagy akár börtönbüntetés.

Fészervadászat

  • A bika jávorszarvasok évente elveszítik az agancsukat, és sok szabadtéren élő ember megtalálhatja őket, úgynevezett fészervadászat.
  • Ez a tevékenység nagyszerű módja annak, hogy időt töltsön vadász haverjaival vagy családjával.
  • A fészer vadászat lehetővé teszi, hogy “leltározzon” az jávorszarvasokról, akik túlélték az őszi vadászatot, hogy tudják, mi van még odakint a következő szezonra.
  • Keressen ételforrások és ágyneműk közelében.
  • Mivel a mókusok és a mókusok megrágják a kalciumban gazdag agancsokat, győződjön meg róla, hogy pontosan akkor keresi őket, amikor általában az Ön államába esnek. Nincs annál rosszabb, mint egy szép agancs megtalálása. Mindegyik megrágva van.
  • Keresés közben járjon nagyon-nagyon lassan, és nézzen maga elé, ne a távolságba.
  • egy távcső a terület átkutatásához, mielőtt sétálna rajta, és hogy megtakarítson némi lábmunkát, ha úgy gondolja, hogy agancsot lát a távolban.
  • Míg a legtöbb ember csak őrzi az agancsgyűjteményét, néhányan eladják őket .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük