Moose Information

Losi jsou největším žijícím členem rodiny jelenů. I když se většinou nacházejí v severních Spojených státech a Kanadě, nacházejí se také v Evropě. V Evropě je však zvíře známé jako euroasijský los. Stojí až sedm stop na ramenou a váží až 1800 liber, mají velmi málo přirozených predátorů. Moose dokáží běžet rychlostí až 35 mil za hodinu a dokážou bez zastavení plavat až 10 mil.

Moose se pohybuje v barvě od světle hnědé po velmi tmavě hnědou. Losí samci, známí jako „býci“, bývají tmavší než losí samice nebo „krávy“. Barevná variace je zvláště patrná v oblasti obličeje. Losi mají pod krkem dlouhou chlopeň zvanou zvonek. Jednoznačný důvod pro tuto funkci není znám, ale předpokládá se, že se nejpravděpodobněji používá k přilákání partnera. Zvon je výraznější u býků než u krav. Losy jsou velmi známé svými velkými parohy. Zralý býk může růst parohy, které se rozprostírají 6 stop a váží až 70 liber. Býčímu parohu se plně vyvíjí jen asi 5 měsíců, což z něj činí jeden z nejrychleji rostoucích zvířecích orgánů. Na začátku prosince býčí los vypustí parohy a okamžitě začne růst nové.

Losi jsou osamělá zvířata, ale během období páření se los stáda do skupin pro účely hledání kamarádů. Krávy přitahují býky hlasitým sténáním, zatímco býci si navzájem konkurují bojem s parohy. Chovná sezóna losů sahá od září do října a na konci května nebo začátkem června porodí krávy. Losy obvykle porodí na jedno lýtko, ale není neobvyklé, že se dvojčata narodí, pokud je jich dostatek. Tele má červenohnědou barvu a při narození váží kolem 25 liber. Dokáží během kojení přibrat přes dvě libry. Telata se odstaví po pěti měsících, ale jejich matka je bude chovat až rok. Během této doby bude kráva hájit lýtko před potenciálními hrozbami. Kráva bude často muset po roce odhánět své potomky, aby se mohla starat o novorozené tele. Býk se stane pohlavně dospělým až ve věku pěti let, zatímco kráva je připravena k chovu do věku 1,5 roku. Průměrná délka života Moose je asi 10 až 15 let.

Moose Facts

  • Losi jsou obecně poslušní vůči lidem, ale během období páření mohou být agresivnější. Září až říjen.
  • Název „los“ pochází z indiánského slova „Moswa“, což v překladu znamená „jedlík větviček“.
  • Losy se v průměru dožívají 10 až 15 let v divočině. Losi jsou považováni za plně dospělí ve věku 4 až 5 let.
  • Losi jsou pro svou velikost pozoruhodně obratní a jsou schopni běhat rychlostí až 35 mil za hodinu.
  • schopné plavat až 10 mil bez zastavení.
  • Losi jsou na rozdíl od mnoha jiných druhů jelenů v tom, že jsou to většinou osamělá zvířata. Mezi matkami a telaty však existují silné vazby.
  • Populace losů v Severní Americe se odhaduje na méně než 1,5 milionu, přičemž pouze v Kanadě je 1 milion. Odhaduje se, že na Aljašce žije až 200 000.
  • Losi jsou býložravci a jedí velké množství suchozemské vegetace, musí však také potřebovat konzumovat dobré množství vodních rostlin, které losům dodávají sodík.
  • Los musí spotřebovat 9770 kalorií denně, aby si udržel svoji tělesnou hmotnost.
  • Los sní denně až 70,5 liber jídla.
  • Pokud býčí los je kastrovaný, zbaví se své současné sady parohů a vyroste nové, zdeformované a znetvořené parohy, které už nikdy nebudou svrženy. Tyto parohy se často nazývají „ďábelské parohy“ a jsou zdrojem několika indiánských mýtů. Ve vzácných případech může u kravských losů růst parohy kvůli hormonální nerovnováze.
  • Kvůli jejich těžkým tělům zavěšeným vřetena, losy jsou obzvláště nebezpečné při nárazu osobních automobilů. Pokud jedete v oblasti, kde je losů dostatek, buďte opatrní a vždy buďte opatrní.
  • Losí parohy mohou vážit až 70 liber, a měří 6 stop napříč.

  • Býci během zimy svrhnou parohy a jejich růst bude trvat asi 5 měsíců zpět.
  • Jednou z teorií, proč losi ztrácejí parohy, je to, že býkům usnadňuje páření v zimě, kdy je nedostatek potravy.
  • Losi jsou obvykle poslušní, pokud jde o lidé; během období páření však mohou hormony způsobit agresivitu býka.
  • Mezi přirozené predátory patří vlci a medvědi, z nichž se hlavně zaměřují na telata.
  • Los je dlouhý nohy mu pomáhají procházet sněhem a brodit se hlubokou vodou.
  • Nosní dírky losů jsou schopné uzavřít, když je hlava ponořena do vody.

Losí stanoviště

Tento severní druh existuje v oblast boreálních lesů na severní polokouli. Plné jehličnatých stromů se klima mění od -65 stupňů Fahrenheita (zimní měsíce) do 86 stupňů Fahrenheita (letní měsíce). Losi nemají problém strávit zimu v zasněžené oblasti, protože jsou tomu přizpůsobeni.

Co Losí jedí?

Losi jsou býložravci a jedí mnoho různých druhů rostlin. , ovoce a kůra. Avšak pouze konzumace rostlin a keřů neposkytuje losům dostatečné množství sodíku. Proto jedí hodně vodních listů, aby do své stravy přidali sodík. Je velmi běžné vidět losy brodit se v potocích a bažinách, s hlavou ve vodě a žvýkat se na vegetaci. Losy si díky svým dlouhým nohám užívají mnoho vysokých trav a keřů a při krmení se dokážou brodit hlubokou vodou.

Lososové stravovací návyky se mění podle ročního období. Na jaře je obvykle přitahují louky a pole, kde je bohatá výživa. V létě se los vyskytuje spíše v močálech a jezerech a vyplňuje vodní vegetaci. Během zimy se los bude pást poblíž okraje lesů a bude jíst kůru a větvičky, protože ostatní vegetace vyschne.

Los musí spotřebovat 9770 kalorií denně, aby si udržel svoji tělesnou hmotnost. Los bude jíst až 70,5 liber jídla denně.

Moose Spotting & Lovecké tipy

  • Jako mnoho dalších velkých losí zvířata jsou nejaktivnější za úsvitu a soumraku.
  • Protože mají méně přírodních predátorů, losi nejsou tak dychtiví jako mnozí další členové rodiny jelenů. Jejich zrak není tak dobrý jako u jiných členů rodiny jelenů, ale stále mají silné smysly pro sluch a čich.
  • Dávejte pozor na otřené stromy nebo padající los.
  • Losy žijí na malém území o rozloze přibližně 5 čtverečních mil.
  • Nejsnazší doba pro sledování losů je po slabém sněžení.
  • Buďte vždy opatrní; býk v říji má nepředvídatelný přístup a kráva s telaty je mimořádně ochranná.
  • Nikdy se nepřibližujte k losům, ale sledujte je z bezpečné vzdálenosti. Pokud se los cítí v nebezpečí, nebude tolerovat hrozbu. Bude účtovat pachateli a dupat kopyty.
  • Existují 4 základní hovory, které používají lovci nebo průzkumníci hlavně v září k přilákání losů.
  • Losy jsou loveni ve Spojených státech a Kanadě jak zbraněmi, tak luky.
  • Losi jsou nejvíce loveným zvířetem „velké zvěře“ ve státě Aljaška.
  • Každý rok je asi 7 000 losů sklizeno pouze na Aljašce.
  • Existují určitá roční období, kdy je povolen lov. Každý stát má jiné zákony. Nezapomeňte prozkoumat dobu a oblasti, v nichž je tato činnost legální.
  • Lov losů, stejně jako jakýkoli jiný lov velké zvěře, vyžaduje loveckou značku a licenci, která umožňuje lov tohoto zvířete.
  • nezákonná těžba losů může mít za následek pokutu, pozastavení nebo ztrátu loveckého vybavení nebo dokonce vězení.

Lov přístřešků

  • Bull Moose každoročně ztrácí parohy a mnoho lidí v přírodě se věnuje jejich hledání, kterému se říká přístřešek.
  • Tato aktivita je skvělý způsob, jak trávit čas se svými loveckými kamarády nebo rodinou.
  • Lov přístřešků vám umožňuje „provést inventuru“ losů, kteří přežili lov na podzim, abyste věděli, co je ještě tam pro příští sezónu.
  • Hledejte v blízkosti zdrojů potravy a podestýlky.
  • Protože veverky a chipmunky rozžvýkají parohy bohaté na vápník, ujistěte se, že hledáte je v době, kdy obvykle spadnou do vašeho stavu. Není nic horšího, než najít všechny parádní parohy.
  • Při hledání jděte velmi, velmi pomalu a dívejte se přímo před sebe, ne do dálky.
  • Přineste dalekohled, který před procházením oblast prozkoumá a uloží si práci na noze, když si myslíte, že v dálce vidíte paroh.
  • Zatímco většina lidí si ponechává svou sbírku parohů, někteří ji prodávají .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *