Echidnas, také nazývaní ostnaté mravenečníky, jsou protiklady. Jsou to savci, ale snášejí vajíčka. Oni jsou často klasifikováni jako long- nebo sort-zobákem, ale nemají vůbec zobáky, v tradičním smyslu; mají masité nosy, které mohou být buď na dlouhé straně, nebo spíše krátké. Ve skutečnosti nevypadají jako skutečné anteatery (Myrmecophaga tridactyla), a nejsou s nimi úzce spjaty. Jsou však ostnaté; jejich těla jsou pokryta dutými ostny bez ostnů.

Echidny jsou monotrémy, savci kladoucí vajíčka. Jediným dalším žijícím monotrémem je ptakopysk.

Velikost

Echidny mohou dorůst od délky 35,5 do 76 cm a hmotnosti 5,5 až 22 liber. (2,5 až 10 kilogramů), podle zoo v San Diegu. Jejich trny mohou dorůst až 5 cm.

Ostruhy

Samice ptakopysků i samců echidna mají ostruhy na zadních nohách, ale zvířata používají ostruhy drasticky odlišné důvody. Samci ptakopysků používají své ostruhy jako jedovatou zbraň, která jim během období rozmnožování pomáhá soutěžit s jinými muži. Naproti tomu samčí echidny vylučují během rozmnožování mléčnou látku ze svých ostruh. Spíše než jedovatá látka echidna pravděpodobně slouží jako prostředek vůně, zjistila studie z roku 2013 v časopise PLOS ONE.

Genetická výbava echidny kóduje čtyři peptidy, které jsou také nalezené v jedu ptakopysků, našli vědci. Tyto geny však nejsou v echidně vysoce exprimovány, což naznačuje, „že jsou pozůstatky evoluční historie jedu předků,“ napsali vědci ve studii.

Stanoviště

Echidny se vyskytují pouze v Austrálii a na Nové Guineji. Mají nejširší rozšíření jakéhokoli původního savce v Austrálii a podle nich preferují alpské louky, pobřežní lesy a pouště v interiéru do zoologické zahrady v San Diegu.

Návyky

Echidny jsou velmi osamělá zvířata, ale nejsou teritoriální a jsou ochotni sdílet svůj domovský areál s ostatními svého druhu.

Jsou aktivní během dne, ale v teplejších měsících se často stanou nočními, aby se vyhnuli horku. mají tělesnou teplotu 89 stupňů Fahrenheita (32 stupňů Celsia) a velmi pomalý metabolismus. To je považován za jeden z důvodů, proč žijí až 50 let, podle National Geographic.

Echidny hibernují během chladných zimních měsíců v norách. Bez ohledu na roční období mohou vstoupit do REM spánku, pouze když jsou kolem 25 ° C.

Dieta

Echidny nemají zuby a jedí pouze termity, mravenci a další půdní bezobratlí. Podle australské zoo milují zejména larvy brouků. Jejich silné drápy jim pomáhají rozbít otevřené kmeny, aby se dostaly k termitům, které naberou svými dlouhými jazýčky, které mohou při prodloužení dosáhnout až 18 palců.

Echidny jsou pokryty dutými ostny. (Obrázek: © Jerry Dupree)

Potomci

Echidny se obvykle množí od července do srpna. Páření pro echidny je docela neobvyklé. Muži mají čtyřhlavé penisy a samice mají dvouramenný reprodukční trakt. Aktivní jsou pouze dvě hlavy. Předpokládá se, že čtyři hlavy pomáhají mužům produkovat více spermií a umožňuje jim, aby se staly konkurenceschopnějšími proti jiným mužům.

Někdy během hibernace vstoupí muž do nory ženy a bude se s ní spát. Může se probudit těhotná a podle National Geographic ani neví, jak se k tomu dostala.

Žena obvykle snáší po jednom vajíčku. Vejce jde do vaku na břiše a inkubuje se. Po sedmi až deseti dnech vejce je připraveno k vylíhnutí, podle webu Animal Diversity Web. Když se vylíhne, echidna dítěte, zvaná puggle, je dlouhá asi půl palce (12 milimetrů) a váží asi 0,02 unce nebo asi půl gramu. Puggle zůstává ve svém mateřský váček po dobu dalších šesti až osmi týdnů, což dává jeho hřbetům čas ztvrdnout.

Puggle pije mléko své matky, dokud jim nebude asi sedm měsíců. Netuší však bradavky. Matka vylučuje mléko žlázami a dítě mléko vyčerpává.

V zajetí mohou echidny žít až 50 let a možná 45 let ve volné přírodě, i když neexistuje žádný definitivní důkaz délky života ve volné přírodě.

Klasifikace / taxonomie

Zde je taxonomie echidny podle Integrovaného taxonomického informačního systému:

Království: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Kmen: Chordata Podkmen: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Nadtřída: Tetrapoda Třída: Mammalia Podtřída: Prototheria Řád: Monotremata Čeleď: Tachyglossidae Rody: Zaglossus a Tachyglossus Druh >

  • Tachyglossus aculeatus (echidna s krátkými zobáky)
  • Zaglossus attenboroughi (echidna s dlouhými zobáky sira Davida)
  • Zaglossus bartoni (echidna s dlouhými zobáky) >
  • Zaglossus bruijnii (echidna dlouhokvětá, echidna nová guinejská)
  • Stav ochrany

    Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN), západní echidna s dlouhým zobákem a echidna s dlouhým zobákem sira Davida jsou kriticky ohroženy. Západní echidna s dlouhým zobákem mohla za posledních 45 až 50 let zaznamenat 80procentní pokles populace. Nikdo však nemůže s jistotou říci o echidně sira Davida s dlouhým zobákem. Jeho populace nebyla zaznamenána od roku 1961.

    Další fakta

    Tito tvorové mají na druhém prstu extra dlouhý dráp, kterým si upravují páteř.

    Mužské i ženské echidny mají na břiše pouzdro.

    Echidna může cítit vibrace nosem.

    Echidna má velké, vertikální štěrbiny těsně za očima pro uši. Mají také mimořádně dobrý sluch.

    Echidna s dlouhým zobákem sira Davida je pojmenována podle britského přírodovědce sira Davida Attenborougha Zoo Diego.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *